Waarom is SSL zo belangrijk

Steeds vaker zie of hoor je de term SSL of HTTPS:// Dit fenomeen brengt bij verschillende hosters toch wat extra kosten met zicht mee, maar wat zijn nou precies je voordelen? In welke gevallen is het handig om hier gebruik van te maken, en in welke gevallen is het verplicht? In deze blog leggen we je alles uit.

Wat doet SSL

Om te beginnen is het handig om te weten waar het voor dient. Vele websitebeheerders weten al dat dit om de veiligheid gaat. Betekent dit dan dat je website moeilijke te hacken is? Nope, SSL zorgt enkel voor een beveiligde verbinding tussen de bezoeker van je website en de website zelf. Hetgeen wat hier tussenin gebeurt is in theorie af te luisteren. Dit is vooral vervelend wanneer je een gebruikersnaam en wachtwoord moet invoeren op een website. Het is echter niet zo dat elke leek zomaar het verkeer naar je website kan afluisteren, maar met deze manier van beveiligen wordt het behoorlijk moeilijk tot eigenlijk gewoon onmogelijk gemaakt. Je kunt herkennen of een website SSL beveiligd is door het begin van een URL, deze moet dan beginnen met https://. Hieronder twee voorbeelden waarvan je kunt zien dat de verbinding wel (Vanuit de browser Google Chrome) beveiligd is:

Standaard SSL:  

Uitgebreid SSL:  

Enkele voordelen van SSL

Het belangrijkste voordeel is zoals hierboven beschreven de veiligheid. Je hebt verschillende certificaten, waaronder sommige met een verzekeringswaarde. Dit betekent dat, mocht het toch fout gaan, je tot een bepaald bedrag bent verzekerd.  Een aantal browsers geeft een melding bij niet SSL beveiligde websites. Dit schrikt bezoekers af, terwijl wel beveiligde websites de bezoekers weer vertrouwen geeft. Het voorbeeld hierboven die vooral door banken, webwinkels of andere grote applicaties gebruikt wordt is zelfs met een aantal checks die telefonisch gedaan worden. Ook wordt de inschrijving bij de KVK gecontroleerd. Dit betekent dat een oplichter in principe niet aan een dergelijk streng beveiligingscertificaat kan komen.

Daarnaast heeft Google laten weten dat SSL beveiligde websites beter geïndexeerd zullen worden door hun zoekmachine. Dit betekent dus dat het simpelweg beter is voor je SEO.

ssl Google Chrome

Wanneer SSL verplicht is

In sommige gevallen ben je wettelijk verplicht een SSL certificaat op de website of webwinkel te gebruiken. De Nederlandse wet stelt dat zodra je persoonsgegevens verwerkt je verplicht bent de veiligheid hiervan de waarborgen. Hier komt een beveiligde verbinding zeker bij kijken. Veel webmasters denken dat je alleen persoonsgegevens verwerk met een webwinkel omdat je bezoekers hun naam, adres, etc. moet opgeven. Helaas is het zo dat de wet op dit moment geen grens aangeeft maar concreet ben je met een contactformulier waar men een e-mailadres of naam moet achterlaten dus ook persoonsgegevens aan het verwerken.

Bij Smartin bieden wij ook hosting aan. Hier maken vooral de bedrijven gebruik van waar wij ook de website of webwinkel van gebouwd hebben. Voordeel is dan natuurlijk dat alles een stuk soepeler verloopt omdat alles in ons beheer is. Ook de backups en updates verzorgen wij dan. Bij de hosting van Smartin is standaard een SSL certificaat inbegrepen. Een uitgebreid certificaat zoals hierboven van de Knab Bank is te zien is ook mogelijk.

Laat een reactie achter